Alcohol illegaal

In een wereld waar alcohol nog nooit heeft bestaan, ontdekt iemand ineens dat je van gegist fruit behoorlijk aangeschoten kunt raken. De eerste proevers vallen giechelend van hun kruk. De eerste dodelijke verkeersongelukken volgen een paar dagen later. Wat zou de wereld doen met dit nieuwe “wondermiddel”? Zou alcohol überhaupt worden toegelaten?

Een gevaarlijke ontdekking

Als alcohol vandaag de dag werd ontdekt, zou het al snel onder de loep worden genomen door medische instanties, wetenschappers en overheden. Want laten we wel zijn: een stof die je coördinatie aantast, je beoordelingsvermogen ondermijnt, je afhankelijk kan maken en op termijn je lever sloopt… dat klinkt niet als iets wat zomaar in de supermarkt mag liggen.

De kans is groot dat de eerste reacties vooral paniek en afschuw zouden zijn. Op sociale media zouden filmpjes rondgaan van mensen die laveloos over straat zwalken of op de eerste hulp belanden. Krantenkoppen zouden spreken van “de nieuwe epidemie” en deskundigen zouden oproepen tot een verbod. De roep om regulering zou luid zijn, net als bij andere middelen met verslavende eigenschappen.

In een schuurtje bij je oom

En zoals altijd als iets verboden wordt, zou dat overal illegale productie oproepen. Zelfgestookte troep in schuurtjes, garages en afgelegen boerderijen. Mensen zouden YouTube-video’s maken over hoe je thuis met suiker en gist je eigen alcohol kunt brouwen. En net als bij moonshine in het Amerika van de jaren ’20, zou dat soms vreselijk misgaan: ontploffingen, methanolvergiftigingen, blindheid. De eerste doden laten niet lang op zich wachten.

Er ontstaat een nieuwe zwarte markt. Ruilhandel in “fruity fuel” op TikTok. En jawel, op een dag smokkelt iemand het mee in shampoo- of waterflessen op een festival.

De marketingmachine zou draaien

Toch is het niet ondenkbaar dat, na een eerste verbod, alcohol zou worden gereguleerd.. Wie weet zou alcohol, net als cannabis in sommige landen, via achterdeurtjes zijn weg naar legalisatie vinden. Met etiketten als “natuurlijk gefermenteerde druivenelixer” of “biologisch ontspanningsmiddel”.

En als het dan toch legaal wordt, zie je ineens overal reclames opduiken. Een nieuwe lifestyle, een nieuw avondritueel. Denk: stijlvolle flessen, fancy bars, en influencers die in slow motion nippen aan hun zelfgemaakte cocktail met lavendel en kaneel.

En dan… de keerzijde

Maar uiteindelijk komt het besef: alcohol maakt mensen kapot. Niet iedereen, maar genoeg. De ziekenhuizen zouden volstromen met mensen met leverproblemen. Huiselijk geweld zou toenemen. En de eerste mensen die hun baan of gezin verliezen door “het nieuwe drankje” zouden zich melden bij een kliniek.

Zoals bij THE YOUTURN, een bekende privékliniek die mensen opvangt die vastlopen in hun leven door alcohol of andere middelen. De kans is groot dat zo’n kliniek in een interview op het Journaal zou uitleggen waarom dit nieuwe genotsmiddel net zo gevaarlijk is als cocaïne of heroïne, zeker bij langdurig gebruik.

Mensen die al eerder naar een afkickkliniek Spanje of een privé afkickkliniek buitenland gingen vanwege een burn-out of drugsverslaving, zouden ineens ook voor alcoholhulp aankloppen. Want het lijkt onschuldig, maar voor sommigen is één glaasje al genoeg voor een heftige verslaving.

Het oordeel?

Zou alcohol illegaal zijn als we het nu pas ontdekten? Waarschijnlijk wel. Of op z’n minst extreem streng gereguleerd. Maar de geschiedenis leert ons ook dat mensen nieuwsgierig zijn, en verboden vruchten…. Dus ja, zelfs als het niet legaal was, zouden we het waarschijnlijk tóch drinken. Met alle gevolgen van dien.