Algemene informatie Oisterwijk, het oude gemeentehuis

Het oude gemeentehuis van Oisterwijk

Algemene informatie over Oisterwijk, kunt u hier vinden. Oisterwijk is een dorp gelegen in het Hart van Brabant dat in het jaar 1230 stadsrechten kreeg. Het dorp telt circa 20.000 inwoners en is samen met buurdorpen Moergestel en Heukelom, sinds 1997 onderdeel van de gemeente Oisterwijk. Op deze pagina vindt u alle algemene informatie over de “Parel in het Groen”.

Historie van Oisterwijk

In jaar 1212 kreeg Oisterwijk voor het eerst “marktrechten” en zo ontstond het gehuchtje aan de oostelijke zijde van Tilburg. Dit verklaar de naam “Oisterwijk”, het was de oostelijke wijk van Tilburg. In het jaar 1230 kreeg het voor het eerst stadsrechten en zo was de “stad” Oisterwijk ontstaan.

Oisterwijk is altijd een rooms-katholiek dorp geweest en er staan nog 2 grote kerken in het dorp, namelijk: de Sint-Petruskerk en de Johanneskerk. Deze hebben beiden een eigen parochie en hedendaags wonen er nog veel katholieken in Oisterwijk. Hoewel in de huidige tijd nog maar weinig zuigelingen gedoopt worden, zullen de katholieke gewoontes altijd blijven bestaan. Zoals bijvoorbeeld het katholieke feest: Carnaval.

monument munitietrein oisterwijkIn de 2e wereldoorlog is Oisterwijk bezet geweest door de Duitse soldaten. Hoewel het in het dorp relatief rustig was, is er toch één ding die de Oisterwijkers nooit zullen vergeten. Op het spoor reed op 16 september 1944, een Duitse munitietrein en deze werd door de Engelsen ter hoogte van Oisterwijk beschoten. Er vonden grote explosies plaats en nog steeds hebben huizen gelegen rond het spoor, last van de beschadigingen die toen zijn toegebracht. Er is een monument geplaatst langs het spoor en daarop staat de tekst:

“Wij leven snel. En in den snellen Tijdsgang vervagen regelmatig ook die gebeurtenissen, waarop – omstreeks hun geboorte – het stempel van onvergetelijkheid scheen gedrukt. Doch, er zijn ook uitzonderingen: waaronder wij menen te mogen rangschikken al hetgeen zich afspeelde op – en rondom den dag der bevrijding. De ontploffing van den munitietrein zal een Oisterwijker wel nooit vergeten?”

infrastuctuur oisterwijk algemene informatieInfrastructuur

Oisterwijk kent een uitstekende infrastructuur. Het dorp heeft een eigen NS-station met een dienstregeling voor Eindhoven en Tilburg. Busdiensten van de BBA verzorgen via Oisterwijk een verbinding tussen Tilburg en Den Bosch. Een zogenaamde buurtbus verzorgt de verbinding met omringende kleinere gemeenten. De provinciale weg T-31 die door Oisterwijk voert, ontsluit aan de ene kant bij de aansluiting op de rijksweg N-65 en aan de andere kant (via Moergestel) bij de aansluiting op de snelweg Tilburg-Eindhoven, de A-58.

Actueel in Oisterwijk

Actueel is een pagina die laat zien wat de actuele evenementen, gebeurtenissen etc. zijn in Oisterwijk. De belangrijkste zaken worden hieronder weergegeven:
Ook kunt u een kijkje nemen op de pagina Actueel voor meer actuele informatie over gebeurtenissen in Oisterwijk.

gemeentehuis oisterwijkGemeente Oisterwijk

De Gemeente Oisterwijk is gelegen aan de Lind in het centrum van Oisterwijk. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over de facilitaire zaken in het dorp. Ook voor het aanvragen van reis- en identificatiedocumenten en vergunningen bent u hier aan het juiste adres. Hier vindt u meer informatie over » Gemeente Oisterwijk

Vacatures in Oisterwijk

Bent u op zoek naar een vacature in de gemeente Oisterwijk? Op de pagina van vacatures Oisterwijk staan de meest recente vacatures geplaatst. Hier kunt u de pagina bekijken van » Vacatures Oisterwijk.

112 Oisterwijk

Het politiebureau is naar een kleiner pand gegaan en is nu gesitueerd tegen over de brandweer in Oisterwijk.

brandweer oisterwijkBrandweer Oisterwijk

De Brandweer in Oisterwijk is gevestigd aan de Blokshekken 4 in het centrum van Oisterwijk. Het team bestaat uit beroeps brandweerlieden en vrijwilligers. Hier vindt u meer over » Brandweer in Oisterwijk.

politie oisterwijkPolitie Oisterwijk

De Politie in Oisterwijk is gevestigd aan de Blokshekken 5 tegen over de brandweer in Oisterwijk. Op deze pagina vindt u de gegevens, openingstijden en de laatste politieberichten in de regio. Hier vindt u meer informatie over » Politie Oisterwijk

Openbare voorzieningen in Oisterwijk

Openbare voorzieningen in Oisterwijk zijn er hedendaags niet meer zoveel als voorheen. Oisterwijk kent bijvoorbeeld geen ziekenhuis, maar wel een medisch centrum.

brandweer oisterwijkBrandweer Oisterwijk

De Brandweer in Oisterwijk is gevestigd aan de Blokshekken 4 in het centrum van Oisterwijk. Het team bestaat uit beroeps brandweerlieden en vrijwilligers. Hier vindt u meer over » Brandweer in Oisterwijk.

politie oisterwijkPolitie Oisterwijk

De Politie in Oisterwijk is gevestigd aan de Blokshekken 5 tegen over de brandweer in Oisterwijk. Op deze pagina vindt u de gegevens, openingstijden en  de laatste politieberichten in de regio. Hier vindt u meer informatie over » Politie Oisterwijk

bibliotheek oisterwijkBibliotheek Oisterwijk

De Bibliotheek in Oisterwijk is gevestigd aan de Spoorlaan en zit in het gebouw van de Tiliander. U kunt hier uw leesboeken huren en informatie opdoen over bepaalde onderwerpen. Hier vindt u meer informatie over » Bibliotheek Oisterwijk

vvv oisterwijkVVV Oisterwijk

Het VVV kantoor in Oisterwijk is gevestigd aan de Spoorlaan. Het zit net als de bibliotheek gehuisvest in de Tiliander. U kunt hier al uw toeristische informatie vinden over Oisterwijk en omgeving. Hier vindt u meer informatie over » VVV Oisterwijk

tiliander oisterwijkTiliander Oisterwijk

De Tiliander in Oisterwijk is hét cultuurcentrum van het dorp en is gevestigd aan de Spoorlaan. Het is gelegen in het centrum en kent veel culturele facetten. Hier vindt u meer informatie over » Tiliander Oisterwijk
leerfabriek oisterwijk

Leerfabriek Oisterwijk

De Leerfabriek in Oisterwijk is van oudsher de KVL. In de leerlooierij werden vele kledingstukken gemaakt. Tegenwoordig is er een uitgaanscentrum en wordt het gerenoveerd. Er komt een geheel nieuwe woonwijk. Lees meer over » Leerfabriek Oisterwijk

Film over Oisterwijk

Oisterwijk in Beeld heeft, in opdracht van de gemeente, een schitterende toeristische promotiefilm gemaakt over Oisterwijk.

Meer over de rijke historie van Oisterwijk

Wilt u meer lezen over de rijke historie van Oisterwijk dan kunt u de site van Stichting Het Kwartier van Oisterwijk bezoeken. Deze stichting heeft inmiddels al aardig wat lezenswaardige boeken over de Oisterwijkse historie (o.a. munitietrein/bevrijding/natuur en toerisme/leerfabriek/ Oisterwijk 800 jaar e.d.) beschikbaar.

Deze boeken zijn op non-profit basis verkrijgbaar via hun website maar ook bij Boekhandel Oisterwijk of de Bruna-winkel in Oisterwijk.

Glasvezel in Oisterwijk

In sommige delen van de gemeente is de aanleg van het glasvezelnetwerk al afgerond. De planning staat op de website van de gemeente.

Voor meer informatie over Galsvezel in Oisterwijk kun je jezelf hier informeren.