Aanschaf telefoon

Ben jij toe aan een nieuwe telefoon? Dan heb je de keuze om er één te kopen, maar ook het afsluiten van een abonnement met toestel behoort tot de mogelijkheden. In de basis is het qua kosten vrijwel hetzelfde, het enige verschil zit hem in het feit  dat je bij een abonnement de ‘luxe’ hebt dat je je toestel uitgesmeerd over meestal 24 maanden kunt betalen, terwijl je anders het volledige bedrag in één keer moet voldoen. Omdat de kosten voor een telefoon tegenwoordig flink in de papieren kunnen lopen, hebben we een aantal tips voor je waar je op moet letten bij de aanschaf.

Type telefoon

De kans dat je bij het aanschaffen van een telefoon met of zonder abonnement al een merk en model op het oog hebt, is vrij groot. Vaak zien we dat de gerenommeerde merken het populairst zijn, maar er is ook een flinke groep die kiest voor een model van een jaar of zelfs twee ouder. Wat wel belangrijk is, is dat je kritisch kijkt naar de functionaliteit van het toestel en of het daadwerkelijk hetgeen is wat je nodig hebt. Als je altijd Apple hebt, dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om in juni of juli een nieuwe telefoon aan te gaan schaffen. Aangezien Apple jaarlijks rond september met een nieuwe release kunt, kun je beter nog even wachten. Niet alleen wordt er dan een nieuw model gepresenteerd, maar zien we ook vaak dat de voorgangers in prijs worden verlaagd.

Telefoon met of zonder abonnement

Wanneer we het hebben over het aanschaffen van een nieuwe telefoon, denken de meesten vaak direct aan het kopen ervan. Toch zijn er nog altijd veel meer mensen die kiezen voor een telefoon in combinatie met een abonnement. Allereerst heeft dit als voordeel dat je een vast bedrag per maand betaalt en dus niet ineens een hele som geld hoeft uit te geven aan een nieuwe telefoon. Daarbij komt ook dat je niet los van een toestel, ook nog eens ergens op zoek moet gaan naar een provider voor een sim only abonnement. Wel is het aan te raden goed voor jezelf de afweging te maken, aangezien het toch een afbetaling betreft, kan dit in de toekomst nadelige gevolgen hebben voor je BKR.

Telefoon abonnementen en het BKR

Het BKR is een instantie die kredieten en leningen van iedere Nederlander vastlegt in een register. Dit geldt overigens alleen voor een lening van 250 euro of meer. Dit wordt gedaan om de consument, maar ook de verstrekker te behouden voor eventuele betalingsproblemen. Houd er daarom dus ook rekening mee dat wanneer je een abonnement afsluit met een telefoon op afbetaling van 250 euro of hoger, je wordt geregistreerd. Nu is dit vaak niet direct een probleem, zolang je keurig aan je betalingsverplichting voldoet. Anders wordt het wanneer je een huis wilt gaan kopen. Doordat dit krediet wordt geregistreerd, zien ook hypotheekverstrekkers dat je een bepaalde financiële last draagt, waardoor je minder draagkracht hebt voor de afbetaling van je hypotheek. Wil je dus een huis kopen, dan kan een telefoon van 1000 euro, je zomaar enkele duizenden euro’s schelen op het maximaal op te nemen bedrag.

Geef een reactie