Oisterwijkse bossen en vennen op de fiest

Specifieke regio’s in Noord-Brabant doen nauwelijks onder voor de Hoge Veluwe. Wie de zandheuvels eens bezoekt van de Loonse en Drunense heide waant zich in een totaal ander werelddeel dan Nederland. Prachtige duinformaties strekken zich hier uit over een groot gebied rond Tilburg, Loon op Zand en Drunen. We bezoek massaal jaarlijks de Efteling, maar vrijwel direct aangrenzend tref je de Loonse en Drunense heide; wil je je kind echt een plezier doen, bezoek deze dan ook eens! Iets zuidelijker van de Loonse en Drunense heid treffen we het natuurgebied Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen. Ook dit natuurgebied is meer dan een bezoek waard.

Oisterwijkse bossen en vennen op de fiets ontdekken

Wie het hele gebied eens wil bezoeken, plant er een wonderschone fietstocht. De vennen zijn écht een bijzonderheid; je komt ze nauwelijks tegen in Nederland. Het specifieke ecologische gebied van de Oisterwijkse vennen is dan ook vrij uniek te noemen. De vennen omvatten een waterrijk gebied, waar veel waterplanten en natuurlijke plantengroei zich afspeelt in en rond de vennen. Het is een grote bijzonderheid om dit zelf te ervaren. De vennen zijn natuurlijk ontstaan en ook de plantengroei is zonder tussenkomst van de mens ontstaan. Vergaap je aan de schoonheid van dit unieke gebied en dompel jezelf erin onder! Natuurlijk plan je zo’n fietsdag tijdens mooi weer, maar wie buiten het zomerseizoen gaat fiets kan zich beter toch maar voorbereiden op andere weertypen.

Aanrader voor tijdens de fietstocht

Plan een mooie fietsroute door Kampina en neem je navigatie mee, die je op je stuur plaatst in de mobielhouder. Neem overigens ook warme kleding mee voor op de fiets, die jou/ jullie drooghoudt tijdens onverwachtse neerslag. Zoals een regenjas gevoerd dames model, wat je standaard kunt dragen tijdens dergelijke fietstochten. Want gevoerde jassen zijn altijd goed buiten het zomerseizoen. Een tip: bekijk eens de collectie waterdichte, gevoerde regenjassen van Ilse Jacobsen; zij tonen namelijk als mooie, hippe outdoor jassen.

Fietsroute door Oisterwijks natuurschoon

Vanaf startpunt zuid Oisterwijk kan de fietsroute beginnen, richting de “Oisterwijkse Bossen en Vennen”, een officieel natuurgebied wat vrijwel aan Oisterwijk grenst. Hier liggen fietspaden die je al slingerend naar de mooiste natuurgebieden brengen. Geniet van de zichtbare en soms onzichtbare vennen en het bijzondere landschap. Vervolgens gaat de koers richting Kampina. Dit is een natuurgebied ten zuiden van Boxtel en goed bereikbaar per fiets.

Bezoek Kampina, een uitzonderlijk natuurgebied

De Kampina staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden, weidse graslanden en kronkelende beekjes. Fietsroutes door de Kampina bieden fietsers de mogelijkheid om te genieten van een gevarieerd landschap met een overvloed aan flora en fauna. Zo kun je genieten van de prachtig paarskleurige heide, van de aanwezige dieren, want er zijn zelfs paarden te vinden die als grote grazers dienst doen, de vegetatie wordt op deze wijze op een natuurlijke manier beheerd. Daarnaast zorgt de paardenmest voor een eveneens natuurlijke bodemverrijking.

Wie een bijzondere fiets- of wandeltocht door deze fantastische lokale natuurgebieden wil maken, kan er ook direct een hotel bezoeken vastplakken. De omgeving van Oisterwijk is bij uitstek een gebied waar zich tal van hotels bevinden!

Geef een reactie