de kampinaDe Kampina is een natuurgebied, gelegen tussen Oisterwijk en Boxtel. De streek wordt gekenmerkt door bos, heide en beekdalen en is sinds 1929 grotendeels eigendom van de Verenigde Natuurmonumenten. Het gebied is ruim 1200 hectare groot. Het grondgebied leent zicht goed voor een boswandeling, fietstochten of andere activiteiten.

De Kampina aan de rand van Oisterwijk

Oisterwijk staat sowieso bekend om haar vele natuur. De Oisterwijkse bossen en vennen zijn in trek bij toeristen. Dit gebied grenst aan De Kampina, een nog gevarieerder natuurgebied. Men kan genieten het uitzicht over de vele vennen en wandelen over de paarse heidevelden. Een tocht langs slingerende beken of door kleurrijke graslanden is ook aan te raden.

Flora en Fauna

Door de rijke flora en fauna zijn er voldoende dieren en planten te bewonderen op de Kampina. Tijdens een wandeling kunt u oog in oog komen te staan met reeën, IJslandse paarden of runderen. Vanaf uitkijkpunten kunt u vele vogels zien, zoals de IJsvogel of de zilverreiger.

Wandelen door de Kampina

Er zijn meerdere wandelingen door het gebied. Tijdens een tocht door het Dal van Beerze kom je langs beken, de Banisveldwandeling leidt je door het halfopen landschap van Banisveld, en de Logtseveldenroute loopt door roggeveldjes en bloemrijke akkeranden. Met de gratis route app van Natuurmonumenten: ‘Natuur Routes’, vertelt de boswachter verhalen terwijl je door de natuur wandelt.

Sommige wandelroutes zijn ook rolstoelvriendelijk. Een aanrader is de station- tot- station loop. Startend bij het NS station van Boxtel wandel je met deze route dwars door de Kampina en de aangrenzende Oisterwijkse bossen en vennen naar het NS station van Oisterwijk. De loopafstand bedraagt 16km. Ook lopen er ruiters- en fietspaden door de Kampina. Bij Bezoekerscentrum Oisterwijk kun je meer informatie vinden over De Kampina.

Geef een reactie