Relax in de tuin

Ongeacht de grootte, achtertuinen zijn bedoeld als een bron van plezier en toevluchtsoord – een plek om te ontsnappen als je wilt ontspannen, ontspannen en plezier wilt hebben. Is je buitenruimte meer een plek waar je even tussenuit wilt dan een verleidelijk toevluchtsoord? Een tuin vol met te veel terrasmeubilair, buitenconstructies en speeltoestellen zoals een inground trampoline voor kinderen zal er chaotisch uitzien. Je zou zelfs kunnen merken dat je de achtertuin probeert te vermijden als er te veel spullen zijn, je het moeilijk vindt om je te verplaatsen, of als er altijd een project is dat je naam roept.

Landschapsarchitectuur 

Maar niet zomaar een landschapsarchitectuur. Zorgvuldig geplande en geselecteerde planten die er natuurlijk uitzien in hun omgeving kunnen echt een thema of sfeer bepalen, en je zelfs naar een favoriete vakantieplek brengen. Wie zou niet elke dag naar buiten willen stappen naar een tuin die hen deed denken aan die reis naar Maui, Tahiti of Sedona? De sleutel is om planten te kiezen die zich goed aanpassen aan de omgeving waarin je leeft: stervende tropicals in je woestijnomgeving zullen je niet aan Aruba herinneren. Meng inboorlingen voor je regio met bomen, struiken, wijnstokken en vaste planten die zijn aangepast aan het klimaat – meestal iets dat te vinden is bij je plaatselijke kwekerij of botanische tuinwinkel.  

Rommel opruimen

Heroverweeg de tuin door de rommel op te ruimen, overwoekerde bomen en heggen te snoeien, speeltoestellen te verplaatsen of te doneren als je kinderen te oud zijn voor glijbanen en schommels. Doe kapotte meubels en accessoires of dingen die niet in de tuin thuishoren weg of recycle ze. Bewaar alles wat kan zijn. Begin met een zo schoon of kaal mogelijke lei en beoordeel je tuin op elementen die nodig zijn om er een plek van te maken waar je naar toe wilt; een toevluchtsoord om achterover te leunen en te ontspannen of te genieten van de dingen waar je van houdt, zoals zwemmen, sporten of eten met vrienden en familie. 

Comfortabel zitten

Zitten is één ding, maar met een diepe zitgroep, leunstoelen, ligstoelen of chaise longues kun je je uitstrekken en ontspannen, of het nu onder een parasol is, bij een zwembad, op een terras of zelfs op het balkon van een appartementencomplex. Een jacuzzi kopen is hiervoor ook een aanrader. Als de stoelen comfortabel zijn, is de kans groter dat je achterover leunt en wat tijd buiten doorbrengt, in plaats van bijvoorbeeld aan een eettafel op het terras te gaan zitten, een gegrilde burger te eten en dan weer naar binnen te gaan. 

Schaduw

Zeker, een paraplu zorgt voor de broodnodige schaduw. Maar de aanblik van iemand roept beelden op van een vakantie in een resort, op een zandstrand of naast een zwembad. Er is iets aan zijn ronde vorm, die boven de andere tuinmeubels uitsteekt, die er leuk en uitnodigend uitziet, die je uitnodigt om onder zijn kleurrijke vorm (of patroon of gestreept) te gaan zitten en te ontspannen, misschien een cocktail of ijskoud drankje te drinken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *