Van typmachine tot computer
De ontwikkeling van technologie heeft de manier waarop we communiceren en ook werken drastisch veranderd. Van het gebruik van typemachines tot de opkomst van computers, elke stap in deze evolutie...
Waar we in 2022 nog konden tanken voor rond de 1,60 per liter, mogen we anno 2023 blij zijn dat de teller ergens rond de 2 euro per liter brandstof blijft. Reden genoeg dus om er alles aan te doen om te besparen op de kosten voor brandstof. Omdat je er niet altijd aan ontkomt om de auto te laten staan en bijvoorbeeld de fiets te nemen, delen we in dit artikel ook een aantal handige tips met je, zodat je niet alleen kunt besparen op de prijs per liter, maar ook op het verbruik van je auto zelf. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer je continu in een te hoog toerental rijdt, het brandstofverbruik dit niet ten goede komt.
Wist jij dat wanneer je geen 100 kilometer per uur, maar 130 rijdt, je maar liefst een kwart meer brandstof verbruikt? Dat we 100 km/u mogen rijden op de snelweg mag er dan misschien wel voor zorgen dat je minder snel op locatie bent, maar scheelt je wel een hoop in de portemonnee. Daarbij is het ook belangrijk om continu dezelfde snelheid te blijven rijden, bijvoorbeeld dus met cruisecontrol. Dit zorgt ervoor dat de motor van je auto geen extra inspanning hoeft te leveren en je dus ook niet meer verbruikt.
We zien nog te vaak dat mensen een veel te lage spanning op de banden hebben. Wist je namelijk dat dit voor maar liefst 20 procent het verbruik van je auto bepaalt? Op het moment dat je een te lage bandenspanning rijdt, kost je auto dit veel meer energie en dus verbruik je ook meer brandstof. De juiste bandenspanning is wel voor iedere auto verschillend, dus is het wel verstandig even te kijken wat voor jouw type auto nu de beste spanning is. Heb je een wat nieuwere auto, dan krijg je vaak wel een melding op het moment dat de spanning van je banden te laag is. Zeker iets om rekening mee te houden dus.
Brandstof wordt natuurlijk voor een deel gemaakt van olie. Het kan dus heel goed zijn dat de prijs om wat voor reden dan ook ineens hoger ligt, wanneer de Brent olieprijs stijgt. Nu zal dit in de normale wereld redelijk meevallen en liggen de verschillen dusdanig dicht bij elkaar dat het bijna te verwaarlozen is om naar een ander tankstation te rijden. Het enige waar je wel even goed op moet letten, is het moment waarop je tankt. Zo zien we dat de prijzen op maandagochtend doorgaans wat hoger liggen dan op een zondagmiddag bijvoorbeeld. Logisch ook, want de nieuwe werkweek begint en dus wil iedereen snel zijn of haar tank weer vol gooien voor de rest van de week.
Als je in Oisterwijk woont, dan kan het soms best lonen om eens te kijken of de brandstofprijzen bij onze buren in België niet wat lager liggen. Dit geldt natuurlijk ook voor de mensen in het oosten van het land als het gaat om Duitsland. We zien namelijk dat er regelmatig flink wat verschillen zijn, die kunnen oplopen tot zelfs wel 20 cent per liter. Tel dus maar uit je winst.