elektrische fiets kopen

Je eerste ebike kopen kan een grote en niet goedkope beslissing zijn omdat de markt overspoeld wordt met opties. Hoewel het waar is dat elektrische fietsen je veel voordelen bieden: minder files, een lagere CO2-voetafdruk en een goede workout. Met de ups en downs van de COVID-19 en de stijging van de internationale benzineprijzen is er een grotere vraag naar gezonde reizen en een hausse in de verkoop van elektrische voertuigen. Een ebike verzekering vergelijken en afsluiten wordt daardoor steeds vaker gedaan, maar hoe koop je überhaupt de beste elektrische fiets? Met deze tips natuurlijk!

Veiligheid 

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken om jezelf veilig te houden op een elektrische fiets. Je remmen moeten remkracht hebben die past bij je motor. Controleer ook de vering van de vork en het zadel, en de geïntegreerde verlichting en reflectoren. Daarnaast zijn een aantal ebikes ook uitgerust met slimme aandrijftechnologie. Deze technologie detecteert automatisch hellingshoeken en helpt je soepel te starten op heuvels. Bovendien zal de hoekwaarschuwingssensor het motorvermogen uitschakelen wanneer de hellingshoek van je ebike meer dan 30° bedraagt, waardoor rijders niet kunnen vallen tijdens het maken van een bocht. 

Motor

De twee gangbare typen motoren zijn naafmotoren en middenmotoren. De meeste groot- en detailhandelaren leveren echter meer naafmotoren dan mid-drive, en deze zijn aanwezig bij het achterwiel. Naafmotoren verhogen de versnelling van een fiets door het pedaal verder te stuwen. Ze zijn echter niet zo efficiënt als mid-drive, hoewel ze populair zijn vanwege hun betaalbaarheid. Hoewel beide motoren een vergelijkbare batterijgrootte hebben, werken ze met een verschillend bereik. Daarom zijn mid-drive motoren beter voor bergop rijden. 

Gewicht

Het gewicht van je elektrische fiets moet passen bij je lichaamslengte. Als beide gewichten niet overeenkomen, veroorzaakt dat ongemak tijdens het fietsen. De meeste fietsers geven echter de voorkeur aan lichtgewicht elektrische fietsen. Dit komt omdat je je ebike gemakkelijk kunt parkeren en opbergen, vooral de opvouwbare modellen. Het maakt het woon-werkverkeer gemakkelijk op weg naar je werk. Na het kopen van je lichte elektrische fiets raden we een fietsverzekering vergelijken en afsluiten aan. Het zou zonde zijn als je ebike gestolen wordt of beschadigd raakt en je dan geen geld terugkrijgt. 

Accu 

De accucapaciteit van een elektrische fiets is ook iets waar je rekening mee moet houden. Een dagelijks woon-werkverkeer van 15-25 km betekent dat je een kleinere accu kunt gebruiken. Een batterij van 400 wattuur of meer is het beste als je veel lange afstanden fietst. Als eerste koper moet je ook rekening houden met het vermogen van je ebike. Je hebt 250 watt nodig om bergafwaarts te rijden en 500 watt om bergopwaarts of op ruw terrein te rijden. Het nadeel van meer vermogen kan echter minder actieradius zijn of een zwaardere, duurdere batterij.

Waterdicht 

De beste elektrische fietsen zijn die fietsen die tegen een stootje kunnen. Ongetwijfeld willen alle rijders dat hun LCD, batterij en motor spatwaterdicht zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over rijden in de regen of je fiets buiten laten staan, per slot van rekening zijn deze slechte weersomstandigheden onvermijdelijk.

Geef een reactie