floris van bommel

Floris van Bommel, een Moergestelse ondernemer.

Floris van Bommel is een schoenfabrikant uit Moergestel. Het bedrijf geniet van internationale bekendheid en het kantoor is sinds de oprichting nog steeds gevestigd in Moergestel. De fabriek is een van de uithangborden van het dorp.

Geschiedenis

In 1734, begon Reynier van Bommel met het maken van handgemaakte schoenen. Zijn zoons Adrianus en Christianus van Bommel rolden ook in het bedrijf, dat al snel groeide. Het bedrijf is nu ongeveer de enige schoenfabrikant in Moergestel, maar vroeger was dit wel anders. De Frans-Duitse Oorlog (1870-71) deed een vraag naar militair schoeisel ontstaan, waardoor het aantal schoenmakersbedrijven sterk toenam. Rond 1880 waren er in Moergestel meer dan 60 schoenmakers (!), waaronder een tiental fabrikanten.

Van Bommel ging in 1912 over op mechanisatie, een belangrijke innovatie binnen het bedrijf. Hierdoor ging het werk sneller en ontstond er overproductie. De schoenenindustrie ondervond de gevolgen en raakte in een crisis. Ook in de Tweede Wereldoorlog had Van Bommel het niet makkelijk: In 1941 werd het bedrijf door de Duitsers verplicht om de productie te halveren en een half jaar later moest de productie zelfs worden stopgezet.

Na de Tweede Wereldoorlog kon de fabriek eindelijk echt doorgroeien. De fabriek werd uitgebreid en de productiviteit nam hierdoor fors toe. In 1966 lanceerde het bedrijf het merk ‘Floris van Bommel’. In het begin van de jaren ’80 van de 20e eeuw nam de concurrentie van fabrikanten uit Zuidoost-Azië toe, maar Van Bommel had een goed antwoord op deze tegenslag. Nieuwe schoenmodellen bleken succesvol en het bedrijf moest weer uitbreiden. In 2002 nam Van Bommel schoenfabriek AvanG uit Moergestel over. De productie daarvan werd in 2007 stopgezet, waarmee Van Bommel de enige nog bestaande schoenfabriek is in het dorp.

Floris van Bommel Winkels

Floris van Bommel geniet van internationale bekendheid. In veel verschillende landen worden de schoenen gewaardeerd om de hoge kwaliteit van het leer en de chique uitstraling van de schoen. Floris van Bommel heeft drie eigen winkels: Flagship Store Brugge, Flagship Store Antwerpen en Floris Botique Amsterdam. Daarnaast hebben nog dertien winkels in Nederland een ‘Authorized Van Bommel shop. In hun winkels hebben ze schoenen van het merk Van Bommel, Floris van Bommel en Noble Blue.

Webshop

Floris van Bommel schoenen worden ook online veel verkocht. De officiële website beschikt over een grote online webshop. Hier kan men ook alle nieuwe collecties en schoentypes bewonderen die de fabrikant uitbrengt. Daarnaast kan men op vele andere sites digitaal schoenen bekijken en bestellen van het schoenmerk.

Floris van Bommel spreekt

Geef een reactie