De Oude Hondsberg is een natuurgebied van maar liefst 63 hectare groot, gelegen tussen de dorpen Oisterwijk en Moergestel. Een aantal jaren geleden werd het gebied eigendom van de stichting ‘Noord-Brabantse landschap’. Het gebied leent zich uitstekend voor een mooie wandeling met het hele gezin. Verschillende wandelroutes in het gebied worden aangegeven met gekleurde paaltjes. Ook zijn er ruiterpaden en fietsroutes.

De Reusel door de oude Hondsberg

Beeldbepaldend voor de Oude Hondsberg is de Reusel. Deze beek slingert met grote bochten door het bos en staat in verbinding met het Rietven. Opvallend in dit ven zijn de drijvende boomstammen. Deze worden bewust in het water gelegd. Na twee jaar wordt het hout er namelijk een stuk harder en duurzamer door.

de oude hondsberg

De oude Hondsberg

Wandelen in de oude Hondsberg

Boswachters in het gebied zijn druk met de bestrijding van de Amerikaanse eik. Deze boom woekert en hierdoor blijft er geen plaats over voor andere bomen en planten in dit mooie en uitgestrekte gebied. Te midden van de naald- en loofbossen en landbouwgronden staan bankjes en picknicktafels als ideaal rustpunt tijdens een wandeling. Het gebied straalt rust uit. Veel andere mensen zult u niet treffen wanneer u door dit gebied wandelt. Alleen op zondagmiddag kiezen behoorlijk wat mensen voor een wandelingetje door de Oisterwijkse flora en fauna. Vogelliefhebbers kunnen stuiten op vele verschillende soorten en wie vroeg in de ochtend door het gebied trekt, heeft een goede kans om oog in oog te staan met reeën of herten.

Niet het hele gebied is trouwens toegankelijk voor wandelaars. Aan de rand van het gebied treft men namelijk prikkeldraad met daarnaast borden met daarop ‘verboden toegang’. Dit is de afscheiding met het enorme landgoed ‘de Hondsberg’. Dit is een groot observatiecentrum voor kinderen met een handicap.

Vennen in de oude Hondsberg

Er liggen meerdere vennen in dit natuurgebied. Enkele van deze vennen hebben een aanzienlijke omvang en zijn aantrekkelijk door hun zwaar beboste grillige oevers en de bijbehorende kleine eilandjes. Deze wateren hebben namen als: het Rietven, het Goorven of: het groot Kolkven. Ook ligt in dit gebied het Schaapsven. Het heet zo omdat er vroeger schapen in werden gewassen, voordat ze werden geschoren. Het water werd er voedselrijk door en wellicht daarom groeien er nog altijd waterlelies.

 

 

 

Geef een reactie