Cultuur Oisterwijk en historie; aardig en bezienswaardig

De Oisterwijkse dorpskern is in zijn totaliteit eigenlijk al een monument te noemen. Wanneer u er doorheen wandelt, ontdekt u de cultuur in Oisterwijk met zijn vele kleine “pareltjes”

Van lindeind tot kerkeind

Cultuur Oisterwijk: het Trouwlaantje

Trouwlaantje in Oisterwijk

Lindebomen vormen een begrip voor de cultuur Oisterwijk. In een kroniek uit de 14 e eeuw wordt de bekende linde achter het raadhuis al vermeld. Naar deze boom werd uiteindelijk de hele omgeving genoemd. Vanaf de voorzijde van het raadhuis vormt een dubbele rij lindebomen een unieke doorgang “Het Trouwlaantje.” Tijdens een wandeling langs de mooie oude gevels en panden passeert u het oudste huis in de kerkstraat dat volgens het gevelanker uit 1633 komt. Ook komt u langs het uit 1810 daterende Napoleonkerkje. Op het rustieke kerkplein staat de majestueuze St. Petruskerk. Deze kerk werd in 1897 gebouwd door P. Cuypers, bouwer van het Amsterdamse Centraal station en het Rijksmuseum.

Cultuur- historisch Moergestel

Moergestel dankt zijn naam aan de aanwezigheid van moerassige gronden ( moer), de hoge, zandige gronden ( gest= geest) en de verbastering van “ el” dat ‘Loo” betekent en wijst op de aanwezigheid van bossen.

Moergestel, met zijn 16 e eeuwse kempische toren, is een typisch Midden Brabants landbouwdorp. In de Romeinse tijd was het een nederzetting. In de 14 e eeuw kreeg de “ heerlijkheid Moergestel” een eigen bestuur en rechtspraak. Door de gemeentelijke herindelingen vormen Oisterwijk, Moergestel en het nabijgelegen Heukelom sinds 1 januari 1997 één gemeente.

De standerdmolen aan de schoolstraat is beeldbepalend voor Moergestel. Hij staat hier sinds 1852 en is in 1992 gerestaureerd. De molen is het startpunt voor een bewegwijzerde wandelroute met aandacht voor natuur en cultuurhistorische aspecten in en rondom Moergestel.

Op de weg tussen Moergestel en Oisterwijk staat een Mariakapel in de prachtige, bosrijke omgeving. De altijd brandende kaarsen geven aan dat veel mensen hier even de stilte zoeken.

Cultuur bij de molen in Moergestel

Molen in Moergestel

Cultuur en natuur.

Het natuurtheater, een openluchttheater midden in de bossen aan de gemullehoekenweg , is sinds 1936 gebouwd op inspiratie van de monumentale amfitheaters uit de Romeinse tijd. Gedurende de zomermaanden zijn hier regelmatig voorstellingen te zien.

Kunst te kijk in Oisterwijk

In de talrijke Oisterwijkse galerieën is heel wat fraais en kunstzinnigs te bewonderen. Een bezoek aan alle galerieën is te doen via de galerieronde, VVV Oisterwijk kan u hierover meer informatie geven.

Muzikale evenementen

Van 1 mei tot eind september zijn er op zondagmiddag vaak concerten op de kiosk op de Lind. Genieten van muziek terwijl u lekker op een terrasje zit. Een groot evenement is Oisterwijk Swingt en Oisterwijk Culinair dat gehouden wordt in het laatste weekend van augustus. Tevens is er het hele weekend het culinair straatje op het “trouwlaantje” waar culinair Oisterwijk en Moergestel zich van hun beste kant laten zien. Moergestel houdt in juni haar “ Gessels Weekend” waarbij het St. Jansplein wordt omgebouwd tot een groot terras.

Dat is genieten in de parel van Brabant.