oisterwijk centrumOisterwijk Centrum is de centrale wijk in de Gemeente Oisterwijk. Het heeft circa 2.000 inwoners in ongeveer 1.000 huishoudens/woningen. De inwoners van het centrum van Oisterwijk hebben een gemiddeld inkomen en de woningen hebben een hogere waarde dan het landelijk gemiddelde. De verhoudingspercentage van koop- en huurwoningen in de wijk ligt ongeveer op 55 – 45%. Opvallend is dat er een zeer hoge bevolkingsdichtheid is in de wijk.

centrum van oisterwijkHet winkelcentrum

Het winkelcentrum van Oisterwijk is pittoresk, sfeervol en kent gezellige winkels, restaurants en cafés. In de wintermaanden is het winkelcentrum altijd sfeervol verlicht met kerstverlichting en in de zomermaanden worden er zeer veel evenementen georganiseerd in het centrum.

Met de vele terrassen gelegen aan de Lind, Dorpsstraat en Lindeplein, kent Oisterwijk een zeer toeristisch karakter. Het winkelaanbod varieert van grote landelijke retailzaken, tot kleine lokale ondernemingen. Dit wordt door de Oisterwijker ten zeerste gewaardeerd. Deze winkels zijn op de gebruikelijke winkeltijden geopend en ook op diverse koopzondagen in Oisterwijk. Een overzicht met alle winkels in Oisterwijk is op de pagina Winkels en Bedrijven, te vinden.

Iedere donderdag is er een weekmarkt in Oisterwijk en eenmaal per jaar wordt ook de jaarmarkt in het centrum gehouden. Parkeren kunt u op betaalde- en niet betaalde parkeerplaatsen.

Historische monumenten

Oisterwijk kent vele historische monumenten. Met ruim 800 jaar stadsrechten kent Oisterwijk ook een lange historie. De pittoreske bezienswaardigheden in het centrum zijn:

de lindeboom in oisterwijkDe Lindeboom

De Lindeboom aan de Lind is al honderden jaren oud. In 1388 werd voor het eerst melding gemaakt van de Lindeboom. Naar verluidt werden er kaas- en eiermarkten gehouden en werden rechtsvonnissen uitgesproken. Ook diende het als schuilplaats voor de regen.

raadhuis oisterwijkHet oude raadhuis

Het Raadhuis in Oisterwijk is in 1899 gebouwd. Het gebouw doet nog steeds dienst voor de gemeente. Er vinden trouwerijen plaats en iedere donderdag vergadert de gemeenteraad er in de vergaderzaal. Ook Sinterklaas wordt hier ieder jaar verwelkomd door de Oisterwijkers.

trouwlaantje oisterwijkHet trouwlaantje

Het trouwlaantje is een begrip in Oisterwijk. Koppels die willen gaan trouwen lopen alvorens ze het raadhuis instappen, eerst over het trouwlaantje. Dit levert vaak prachtige en romantische foto’s op. Wel even oppassen voor de bruid i.v.m. de gladde “kinderkopjes”.

Kiosk oisterwijkDe Kiosk

De Kiosk is gelegen aan de Lind aan het veldje voor de Johanneskerk. Het diende vroeger als schuilkelder in de 2e wereldoorlog. Hedendaags worden er diverse (kleine) optredens gegeven en vindt er de boerenbruiloft plaats met carnaval.

oudste huis oisterwijkOudste Huis

Het oudste huis van Oisterwijk staat aan de Kerkstraat 90. Dit huis uit 1633 is een monumentaal pand en wordt ook aangedaan tijdens rondleidingen in Oisterwijk. De Renaissance uitstraling incl. gevel geven dit huis een pittoreske uitstraling.

oorlogsmonument oisterwijkOorlogsmonument

Er zijn diverse oorlogsmonumenten te vinden in Oisterwijk. Er staat er een bij het spoor vanwege de Engelse beschietingen op een Duitse goederentrein en er staat een monument aan de Gemullehoekenweg in het Leijpark.

sint petruskerk oisterwijkSint Petruskerk

De Sint Petruskerk is het hoogste gebouw van Oisterwijk en is in 1897 voltooid. Het is door Pierre Cuypers ontworpen die ook het Rijksmuseum ontwierp. In 1998 woedde er een flinke brand in de toren, welke enkele uren later omviel en afbrak. Deze is een jaar later hersteld.

johanneskerk oisterwijkJohanneskerk

De Johanneskerk is gelegen aan de Lind in Oisterwijk. De bouw is in 1928 afgerond en later is de kerk nog uitgebreid. Het Johannesparochie is er gevestigd en de kerk is onlosmakelijk met Oisterwijk verbonden.

Wijkcentrum

Het wijkcentrum is gevestigd in de Tilander. Daar kunnen de mensen uit de wijk terecht voor een kopje koffie en voor het samenzijn. Echter ontmoeten veel mensen uit de wijk elkaar liever op de Lind op een van de gezellige terrasjes.

Scholen

In het centrum van Oisterwijk staan geen basisscholen. Er is echter wel een middelbare school gevestigd.

durendael oisterwijkDurendael

Durendael is de middelbare school in Oisterwijk. Het is gevestigd aan het rode fietspad en is dus makkelijk te bereiken voor de studenten. Er wordt VMBO, HAVO en VWO onderwijs gegeven en is onderdeel van 2 college. Leer meer over » Durendael

Oisterwijk Centrum vanuit de lucht

Thijs Bertels maakte een leuke film met een drone van Oisterwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *