De Hondsberg is het grootste observatiecentrum en Pedologisch Instituut van Nederland en ligt in Oisterwijk. Het is een bekend internaat in Nederland en richt zich op kinderen en jongeren met een lichte, matige, of ernstige verstandelijke beperking, waarbij sprake is van (zeer) complexe gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. De leeftijd van de kinderen kan variëren van 0-18 jaar en er is plaats voor 120 kinderen. Het enorme landgoed ligt aan de rand van de Oisterwijk, in een bosrijke omgeving en heeft recreatiemogelijkheden, waaronder wandelen, fietsen en mountainbiken. Het gebied is een populaire bestemming voor toeristen en plaatselijke bewoners. Uit het hele land komen kinderen naar deze mooie locatie van de Hondsberg.

Missie & visie van de Hondsberg

Kinderen of jongeren met een handicap worden bij de Hondsberg gestimuleerd om zijn of haar sterke kanten tot ontplooiing te brengen. Het is de missie van het observatiecentrum om elk kind zo goed mogelijk te ontwikkelen. Het personeel stelt per kind de diagnose van zijn of haar probleem vast en geeft advies op gebied van onderwijs, behandeling, pedagogische begeleiding en dagbesteding. Ieder individu krijgt erg veel persoonlijke aandacht. Kind en ouders weten hierdoor waar zij aan toe zijn, wat leidt tot hopelijk een betere kwaliteit van hun leven.

de hondsbergOok krijgen kinderen met ingewikkelde gedragsproblemen, emotionele problemen en leerproblemen een kortdurende behandeling en begeleiding. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van het speciale pedologisch instituut van het centrum. Daarnaast biedt het centrum cliënten met psychiatrische problemen of extreme gedragsstoornissen kortdurende behandelingen aan.

Kinderen en hun verblijf

Jongens en meisjes die naar de Hondsberg komen gaan er tijdelijk wonen, zijn er alleen overdag, of komen slechts een dagje langs. Er zijn groepen of het terrein zelf en twee groepen buiten het terrein waar jongeren kunnen wonen. In elke groep wonen zes tot tien kinderen. De kinderen genieten van vele faciliteiten. Het centrum ligt namelijk op een erg groot landgoed. Er is een speelweide, een kinderboerderij, een zwembad, een voetbalveld, een spelotheek en een riviertje waar je in kunt vissen. Ook bestaat er onder het personeel een aparte groep vrijetijdsbesteding, die dagelijks activiteiten organiseert. Op het landgoed krijgen de kinderen bovendien erg veel begeleiding in alles wat ze doen. Er worden met het kind duidelijke afspraken gemaakt over de leefwijze op het landgoed.

Contact

De Hondsberg
Hondsberg 5
5062 JT Oisterwijk
T 013 – 52 32 828
F 013 – 52 32 830
Meer info >> P.I. School Hondsberg

Geef een reactie