Ruitensproeiervloeistof, ook bekend als ruitenwisservloeistof of ruitensproeier, is een gespecialiseerde reinigingsvloeistof die wordt gebruikt voor het reinigen van de voorruit van een voertuig. Het is typisch samengesteld uit een mengsel van water, alcohol en detergent, samen met andere additieven zoals geur- en kleurstoffen.

Het belangrijkste doel van ruitensproeiervloeistof is het verwijderen van vuil, vuil, insecten en ander vuil dat zich op de voorruit van een voertuig kan ophopen, waardoor het zicht van de bestuurder wordt belemmerd en het zicht op de weg wordt bemoeilijkt. De vloeistof wordt op de voorruit gespoten vanuit het ruitensproeier systeem van het voertuig, dat bestaat uit een vloeistofreservoir, een pomp en een aantal sproeiers die de vloeistof op de voorruit spuiten.

Het is belangrijk om het juiste type ruitensproeiervloeistof voor uw auto te gebruiken, omdat sommige vloeistoffen ingrediënten kunnen bevatten die bepaalde typen wisserbladen of andere onderdelen van het sproeisysteem kunnen beschadigen. Bovendien kunnen sommige soorten ruitensproeiervloeistof beter geschikt zijn voor gebruik in bepaalde klimaten of weersomstandigheden.

Ruitenwisservloeistof die speciaal gemaakt is voor winterweer heeft meestal een hogere concentratie methylalcohol dan de standaardvloeistof. Dit geeft het een extreem laag vriespunt, zodat het niet hard wordt in het reservoir van uw auto of op uw voorruit.

In koude klimaten brengt de winter vaak zware neerslag met zich mee. Of het nu sneeuw, ijzel of strooizout is, de ruitenwissers van uw auto hebben vaak veel werk om uw voorruit schoon te houden. Ruitenwisservloeistof kan daarbij helpen. Bij temperaturen onder het vriespunt kan de standaard ruitenwisservloeistof die in de zomermaanden zo goed werkt echter bevriezen in het reservoir, waardoor het reservoir en de ruitenwisserpomp van uw auto beschadigd raken. Ruitenwisservloeistof kan ook rechtstreeks op de voorruit bevriezen, waardoor het zicht wordt belemmerd en onveilige rijomstandigheden ontstaan.

De ruitensproeiervloeistof controleren

Het feit dat er geen onderhoudsschema is voor ruitensproeiervloeistof is goed nieuws voor mensen met weinig auto-ervaring. De ruitenwisservloeistof van uw auto verslechtert niet na verloop van tijd. Het is niet zoals olie, die regelmatig moet worden vervangen.

Toch moet u het peil van de ruitenwisservloeistof regelmatig controleren. U kunt dit doen bij elke onderhoudsbeurt of elke twee maanden. Als u uw ruitensproeiervloeistof vaak gebruikt, moet u het misschien vaker controleren.

Wanneer vloeistof bijvullen

De ruitensproeiervloeistof van uw auto wordt niet na elk gebruik gerecirculeerd. Het is onwaarschijnlijk dat de vloeistof vuil wordt of vervuild raakt met vuil. Daarom hoeft u geen oude vloeistof uit het systeem te laten lopen.

De ruitensproeiervloeistof moet wel worden bijgevuld als deze wordt gebruikt. Er zijn twee mogelijkheden om de ruitensproeiervloeistof bij te vullen. U kunt wachten tot het op is, wat niet aan te raden is, of u kunt het bijvullen als het nodig is.

Als u de ruitenwisservloeistof zelf wilt vervangen, volg dan de onderstaande instructies:
De keuze aan reinigingsmiddel is echt enorm, dus je moet van tevoren weten wat voor vloeistof je nodig hebt (zomer of winter), welk merk het is, en vooral – of je een concentraat of een kant-en-klare optie wilt. Als u de vloeistof voor de eerste keer ververst, raden wij u aan te stoppen met een kant-en-klare oplossing om er zeker van te zijn dat de vloeistof in de juiste verhouding is. Als u toch het concentraat wilt proberen, moet u de oplossing eerst bereiden in de door de fabrikant aangegeven verhoudingen.
Parkeer uw auto op een vlakke ondergrond en draag comfortabele werkkleding om te voorkomen dat u vuil wordt.

Doe de motorkap van de auto omhoog en zoek de vloeistoftank – het is meestal een witte doorschijnende container met een grote witte of andere kleur dop met een ruit- en watersymbool. Schroef de dop los en ververs de vloeistof – nadat u de dop van de tank heeft verwijderd, steekt u het ene uiteinde van de slang in de tank en het andere in een lege container. Om niet vergiftigd te worden, is het niet aan te raden om met de mond vloeistof in de slang te zuigen. Hiervoor is het beter een speciale aanzuiging voor benzine te gebruiken. Die ziet eruit als een gewone rubberen slang met aan één uiteinde een bol. Zodra de vloeistof is overgeheveld, plaatst u een trechter over het gat en vult u gewoon met nieuwe ruitenwisservloeistof. Let er bij het vullen op dat u de tank niet te vol doet. Houd het vloeistofniveau in de gaten en stop zodra het de gemarkeerde vullijn bereikt.

Plaats het deksel terug en veeg met een schone doek rond de vulopening. Sluit de kap van de machine.
Probeer als laatste hoe een nieuwe vloeistof het glas reinigt.

Als u dergelijke acties niet wilt ondernemen, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met het servicecentrum, waar specialisten het vloeistofniveau zullen controleren en voor u vervangen.

Bronnen

Ruitensproeiervloeistof om uit te kiezen autodoc.nl

ruitensproier nodig

Over storingen aan de ruitensproeier van autoweek.nl

Geef een reactie