Woning beveiligen

Waar het aantal woninginbraken in december 2018 nog boven de 5.000 lag op nationaal niveau, is dat aantal de afgelopen jaren gedaald naar zo’n 1.500. Dit valt onder meer te verklaren door het feit dat er na de pandemie vaker vanuit huis gewerkt wordt. Het maakt het voor inbrekers lastiger een woning ongezien binnen te komen. De meeste inbraken vinden plaats rond de feestdagen en in de vakantieperiode. Op welke manier zorg je ervoor dat je woning ook in deze perioden goed beschermd is tegen de onwil van deze ongenode gasten? Dit artikel zet een aantal slimme oplossingen voor je op een rijtje. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan professionele afluisterapparatuur om gesprekken op te nemen? Het helpt je de pakkans van inbrekers na een inbraak in huis te vergroten. Tegelijkertijd is het gebruik hiervan een ingrijpende maatregel. 

Kies voor laagdrempelige opritverklikkers rond je woning

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn opritverklikkers zeer breed inzetbaar rond woningen. Je kunt de opritverklikker bij de oprit monteren, om beweging te detecteren. Op het moment dat er sprake is van beweging rond de oprit, word je hier via het systeem van op de hoogte gebracht. Dat wil je ook, wanneer er beweging gedetecteerd wordt bij de achterdeur, bij de deur van de schutting, enzovoorts. Het maakt het interessant om de opritverklikkers op verschillende plekken rond de eigen woning op te hangen. Je kunt deze moderne opritverklikkers bij Sitcon bestellen en relatief makkelijk zelf aansluiten. 

Maak gebruik van camera’s op je eigen terrein

Een derde mogelijkheid om je terrein te beveiligen tegen inbrekers is de keuze voor het gebruik van camera’s. Populair is onder meer de slimme deurbel. Je komt ze steeds vaker tegen in het straatbeeld. Hoewel zo’n slimme deurbel tal van voordelen biedt, kleven hier ook risico’s aan. Denk bijvoorbeeld aan de inbreuk op de privacy van omwonenden, wanneer de camera veel meer opneemt dan slechts het eigen terrein. De afgelopen jaren discussiëren buren hier onderling steeds vaker over.  

Bovenal is het bij het beveiligen van een woning van belang om kwalitatief goede sloten te gebruiken op deuren. Schaf bij voorkeur sloten aan die gekeurd zijn door Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Een onafhankelijke partij, die toetst in welke mate sloten weerstand bieden tegen veel gebruikte inbraakmethoden. De sloten krijgen hierbij een score van één, twee of drie sterren. Kies voor sloten met tenminste twee van deze sterren.