Voorbereiden kind op Basisschool

Voor ieder kind komt het moment dat ze afscheid moeten nemen van de basisschool en hun opwachting moeten maken om de overstap naar de middelbare school te maken. Waar dit voor het ene kind iets is waar ze zich al maanden druk om maken, kijkt de ander juist enorm uit naar dit moment. Welke type van de twee je kind ook is, de juiste voorbereiding is natuurlijk wel een must. Op de basisschool worden ze namelijk nog aan de hand meegenomen door de leraar en hebben ze vaak dezelfde leraar of lerares waar ze les van hebben. Op de middelbare school is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Allereerst hebben ze meerdere vakken, die worden gegeven door verschillende docenten en krijgen ze ineens te maken met huiswerk, wat ze voorheen sporadisch kregen. Aan de ouders dus de taak om je kind voor te bereiden, maar hoe?

Praat met je kind over de verwachtingen

Voordat je kind naar de middelbare school gaat, is het belangrijk om openlijk te praten over de verwachtingen die je als ouder hebt, maar ook je kind. Bespreek de mogelijkheden en uitdagingen die de middelbare school met zich meebrengt. Geef je kind het vertrouwen dat ze met elke uitdaging om kunnen gaan en benadruk het belang van communicatie. Op het moment dat er iets is, moeten ze dit wel direct aan je kunnen vertellen. Dit zorgt ervoor dat je als ouder eventueel kunt ingrijpen wanneer nodig en je kinderen niet onnodig met een vervelend gevoel blijven zitten, omdat ze misschien bang zijn om te falen.

Zorg voor een goede schooltas

De schooltas die ze naar de basisschool droegen, die kan natuurlijk op de middelbare school echt niet meer. Het verschil is allereerst het gewicht aan boeken wat je mee moet kunnen nemen en daarnaast ook het comfort van de tas. Omdat schooltassen in allerlei verschillende soorten en maten te koop zijn en jij natuurlijk niet de enige bent die op zoek moet naar een nieuwe, is het belangrijk tijdig te beginnen met je zoektocht. Ga vast wat rondneuzen op het internet en kijk aan welke eisen een goede schooltas eigenlijk moet voldoen. Heb je ook een laptop nodig, dan is een tas met extra vak voor je laptop wel zo handig. Kijk ook of de tas  verstelbaar is, aangezien je in deze fase van je leven vaak een enorme spurt de lucht ingaat en het wel zo prettig is dat je tas met je mee kan groeien.

Zorg voor de juiste begeleiding

De stap naar de middelbare school is voor veel kinderen een enorme stap. Het is dus als ouders om ervoor te zorgen dat je ze hierin begeleid. Op de middelbare school krijgen kinderen te maken met meerdere vakken, huiswerk opdrachten en projecten. Het is daarom goed om je kind te leren plannen en organiseren. Leer ze hoe ze een agenda kunnen gebruiken en help hen bij het maken van to-do-lijstjes. Door deze vaardigheden aan te leren, kunnen ze efficiënter werken en stress verminderen. Dus komen ze met hun rugzak voor kinderen vol boeken thuis, klets dan even gezellig met ze en vraag hoe het die dag op school is geweest.

Ga ook eens in gesprek met de leraar

Het klinkt gek en allesbehalve stoer als je dit als kind hoort, maar als ouder is er niets zo vervelend als pas te laat horen dat het niet goed gaat met je kind. Nu is het tegenwoordig wel zo dat er een ouderportaal is, waarin de leraren alles met de ouders delen zolang een kind nog geen 18 is, maar een keer bellen met de mentor bijvoorbeeld, kan zeker geen kwaad. Zo krijg je ook een beetje een gevoel bij deze persoon, maar kom je er ook tijdig achter wanneer het niet zo goed gaat met je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *